X

Centuri şi trese în BJJ – avantaje şi dezavantaje ale acestui sistem de ierarhizare

Gradarea cu centuri şi trese este un sistem de ierarhizare pe care îl folosesc antrenorii pentru a diferenţia elevii. Un sistem de gradare este prezent aproape în toate artele marţiale, cu excepţia câtorva, ca de exemplu luptele, unde nu există sistem de gradare.

 

Istoria sistemului de gradare cu centuri şi trese

Sursa foto: attacktheback.com

Centur ile au fost introduse în judo de Kano Jigoro. Pe atunci, el folosea numai centuri albe şi negre, alb reprezentând începătorii şi negru studenţii avansaţi. Mitsuyo Maeda, elevul lui Kano Jigoro a ajuns în Brazilia în 1914, o călătorie care a dus în final la dezvoltarea jiu-jitsului brazilian. Centurile colorate se presupune că au fost introduse în 1935 de către Mikonosuke Kawaishi în judo, un system care a fost mai târziu adoptat şi de alţii. Primul sistem de gradare oficial în Jiu-Jitsu a fost creat în 1967 de către Federaţia de Jiu-Jitsu din Guanabara, iar mai târziu implementată în Federaţia Internaţională de Jiu-Jitsu şi Federaţia Internaţională de Jiu-Jitsu Brazilian.

 

Care este calea de urmat în Jiu Jitsu?

Fiecare student care se alătură unei academii este automat o centură albă. Dacă vorbim de un adult, următoarea centură va fi albastră. Înainte de a obţine această centură, va obţine trese. Tresele sunt un fel de a-i spune elevului că progresează dar că nu este încă la nivelul necesar pentru următoarea centură. În general, după ce primeşti cea de-a patra tresă, care este şi ultima, urmează să primeşti centura imediat superioară, în momentul în care instructorul crede că eşti pregătit. Sistemul treselor se schimbă o dată obţinută centura neagră.

 

Centurile colorate şi semnificaţia

Centura albă – fiecare persoană care intră în academie. Aceasta este prima centură, reprezintă începutul de drum şi lipsa cunoştinţelor tehnice.

 

Centura albastră – este a doua centură în BJJ. Trebuie să ai minim 16 ani pentru a primi această centură. În acest moment, studentul are deja câteva sute de ore petrecute pe saltea, şi-a pus bazele tehnice şi poate are deja o tehnică preferată care se poate transforma în game plan.

Centura mov – este centura intermediară în BJJ. Până în acest moment, se consideră că studentul a acumulat o mare cantitate de cunoştinţe şi că le poate aplica şi produce efecte. Centurile mov sunt considerate destul de bune pentru a-şi asista profesorii şi chiar pentru a preda altora. La acest nivel, studenţii au deja un game plan.

Centura maro – studentul ajunge la un nivel ridicat de abilităţi tehnice. Şi-a dezvoltat un game plan şi are o tehnică favorită bine pusă la punct.

Centura neagră – este cea mai înaltă în BJJ şi denotă un nivel tehnic foarte ridicat şi o înţelegere adâncă a sportului. Deseori li se spune professor. Dacă sunt mai multe century negre în academie, antrenorul principal va fi numit Profeor. La acest nivel, sistemul treselor se schimbă.

Centura Roşie-Neagră (Coral) – când o centură neagră atimnge cel de-al şaptelea grad, este recompensată cu o centură care alterneazo roşu şi negru (numită centura Coral). Cei care obţin această centură sunt consideraţi practicanţi cu impact în lumea BJJ şi sunt deseori numiţi masters.

Centura roşie-alb – o dată cu al optu-lea grad, practicantul primeşte o centură roşu-alb.

Centura roşie – potrivit lui Renzo şi Royler Gracie, în BJJ, centura roşie este rezervată numai pentru cei care prin faima şi influenţa lora u ajuns în inima acestei arte. Este acordată în loc de grádele 9 şi 10. Centurile roşii sunt deseori numite grandmaster

 

 

Criterii de gradare

Trebuie menţionat că fiecare instructor are propriile criteria de acordare a unui grad, ceea ce înseamnă că o centură sau o tresă este subiectivă. Poţi fii o centură mov în anumite săli şi albastră în altele. Criteriile generale cares tau la baza acordării unui grad sunt:

Nivelul abilităţilor: este un factor evident. Cu cât progresezi, cu atât vei fi luat în calcul pentru a primi o tresă sau centură.

Prezenţă: consecvenţa este un factor foarte important. Participarea la antrenament cu regularitate nu numai că te va ajuta să progresezi dar îţi creşte şi şansele de a promova.

Atizudine: respectul, ajutorul oferit altora şi atitudinea potrivită nu numai că vor demonstra că eşti o persoană bună dar şi că ţi-ai însuşit spiritul artelor marţiale.

Timpul petrecut la centura curentă: este un timp minim pe care trebuie să îl petreci la fiecare centură, recomandat de IBJJF, însă instructorii pot alege să ofere o centură mai repede. Cu tóate acestea, studentul un va putea participa la competiţiile IBJJF cu noua sa centură.

 

Avantajele şi dezavantajele acestui sistem de gradare

Se întâmplă atunci când un student considerat, de exemplu o centură mov, este lăsat la centura albastră pentru a concura la un nivel mai slab. Acest lucru se întâmplă de obicei la Europene şi Mondiale.

 

Un sistem de măsurare non standard

Sistemul centurilor şi treselor nu este standard. Este subiectiv. Instructorul decide gradarea elevilor. Ce face o centură albastră să merite o altă tresă? O competiţie câştigată? 3 tehnici noi învăţate? Acestea sunt întrebări care diferă de la un instructor la altul.

 

Metoda feedback-ului pozitiv

Are de asemenea dezavantaje. Tresele sunt o metodă de feebcak valoros prin care instructorul îi spune studentului că a progresat. Dacă acestea nu ar exista, timpul de aşteptare de la o centură la alta ar putea fi foarte lung şi stundenţii s-ar putea simţii descurajaţi.

 

Centurile şi tresele îi ţin pe unii studenţi interesaţi

Un se poate nega faptul că centurile şi tresele îi pot motiva pe unii. Dacă ai cel puţin centura albastră, ştii sentimental pe care l-ai avut când ai fost promovat şi entuziasmul care a urmat.

 

Identificarea studenţilor seniori

Centura şi tresa oferă instructorului posibilitatea de a marca studenţii avansaţi din grupă, iar începătorii pot vedea cine sunt colegii abili şi la cine pot merge pentru sfaturi.

Categories: Articole BJJ
admin:
X

Headline

Privacy Settings