X

Cele mai nepoliticoase obiceiuri întâlnite la clasele de Jiu Jitsu

 

Jiu-jitsu este o artă marţială cunoscută pentru elevii respectuoşi.  Unele obiceiuri în sala de antrenament pot fi considerate ca fiind lipsite de respct faţă de colegi şi profesori. Câteva dintre aceste obiceiuri sunt următoarele:

Igiena precară

Să vii cu un kimono murdar şi urât mirositor este un semn de lipsă de respect în orice sală. Practic îţi forţezi partenerul să miroasă şi să intre în contact cu un kimono murdar, cu tóate bacteriile şi microbii de pe el. Trebuie să te asiguri că ai kimono-ul curat pentru a evita astfel de situaţii. Dacă nu ai altul de schimb, un uita să îl pui la uscat după fiecare antrenament. Astfel, şansele să miroasă urât scad. Dacă totuşi ai ajuns la antrenament cu un gi murdar, măcar cere-ţi scuze şi asigură-te că partenerul e de acord să lucreze cu tine aşa. Un alt aspect de care trebuie avut grijă este să nu lucrezi cu hainele murdare de sânge. Nu mai este nevoie să spunem că este riscant pentru sănătate. În acelaşi timp este foarte important să un lucrezi cu răni deschise. Este atât lipsit de respect cât şi periculos.

 

Să vorbeşti în timp ce profesorul explică

Vorbitul în timp ce instructorul arată o tehnică este lipsit de respect faţă de toată lumea. Nu numai că întrerupi profesorul şi nu se mai poate concentra pe ce vrea să prezinte dar distragi şi atenţia colegilor care trebuie să fie atenţi la detalii.

 

Să laşi gunoaie în urmă

Sticlele de apă, ambalajele de batoane proteice trebuiesc aruncate la gunoi şi un lăsate prin sală. Cel mai probabil profesorul va fi cel care le va strânge de prin sală

 

Să mergi desculţ în afara saltelei

 

Acest obicei este des întâlnit la începători. Merg pe saltea după care merg la toaletă fără să se încalţe, după care se întorc pe saltea. Acest lucru este de evitat indiferent de sala la care te antrenezi. Practic iei miseria şi bacteriile din toaletă şi o duci pe saltea unde se tăvăleşte toată lumea. Un astfel de obicei favorizează infestarea cu streptococ şi poate duce la boli de piele şi boli pulmonare. De pe sáltele murdare se pot lua stafilococi, herpes iar acesteafecţiuni au fost motive de neparticipare la competiţii importante pentru mulţi sportivi.

 

 Să lucrezi o tehnică diferită în timpul antrenamentului

Atunci când instructorul arată o anumită tehnică, este lipsă de respect să lucrezi altceva. În plus, nu te ajută la procesul de învăţare. Chiar dacă ştii tehnica respectivă, poţi profita să îmbunătăţeşti timingul.

 

 Să explici altor colegi

Acest aspect este destul de clar. Dacă un eşti avansat, evită să explici altora, mai ales dacă asta presupune să vorbeşti în acelaşi timp cu instructorul. Antrenorul este acolo pentru un motiv, aşa că lasă-l să-şi facă datoria.

 

 Să izbucneşti de furie

 de furie nu au ce căuta la sala. Un fi tipul ăla care se supără pentru un sparring. Este o vorbă în jiu-jitsu – fie câştigi fie înveţi. Dacă ai izbucniri de furie sau reacţii similare vei realiza că vor fi tot mai puţini colegi care vor să lucreze cu tine.

 

Să te grăbeşti să faci sparring fără să saluţi partenerul

Este adevărat că începătorii s-ar putea să nu ştie acest lucru, însă să porneşti atacul când celălalt întinde mâna este un semn de lipsă de respect. Arată respect faţă de parteneri şi adversari.

 

Să întârzii la antrenament

În unele săli este acceptabil, în altele nu. Ce ai putea să faci este să îţi informezi antrenorul că o să întârzii şi motivul pentru acest lucru. Este políticos să ceri permisiunea de a te alătura echipei atunci când întârzii.
Să te aşezi primul la aliniere fără să ai nivelul necesar

Acest aspect este din nou unul pe care începătorii s-ar putea să un îl ştie, însă atunci când se face alinierea, se merge de la stânga la dreapta, de la centurile avansate la începători. Este foarte nepoliticos să te duci în capul liniei ca începător.

Categories: BJJ
admin:
X

Headline

Privacy Settings