X

Federaţia de BJJ interzice centurilor mov şi maro să predea

 

Sursa foto: balancestudios.net

Federaţia de BJJ din Rio de Janeiro a tocmai a emis o declaraţie car ecu siguranţă va afecta întreaga comunitate de BJJ la nivel mondial. Este vorba de o reamintire a uneia dintre regulile federaţiei care interzice centurilor mov şi maro să îşi deschidă o academie şi să predea jiu-jitsu. Pentru a preda, trebuie să ai centura neagră.

Federaţia de Jiu-Jitsu din Rio de Janeiro este cunoscută şi drept Federaţia din Guanabarais, un organism de guvernare a BJJ în statul Rio de Janeiro, al cărui Preşedinte este Carlos Robson Gracie, centură roşie cu 9 grade.

Federaţie certifică oficial stilul Jiu-Jitsu Gracie. Controlează tóate certificările de predare şi promovările la centura neagră şi mai sus.

“În Jiu-Jitsu, numai centurile negre pot preda. Numai cei care au obţinut acest grad au autoritatea şi cunoştinţele pentru a preda. Nu uitaţi, prezenţa unei centuri negre pe saltea este obligatorie!”

Aceasta afirmaţie este destul de controversată şi un ia în considerare faptul că în anumite regiuni şi ţări în care Jiu-Jitsu este încă nou şi în creştere, centurile negre sunt o raritate.

Campionul Mondial de BJJ, Profesorul Victor Estima a început să se antreneze în urmă cu 20 de ani în Recife, o regiune care pe atunci un avea centuri negre. Instructorul său, Ze Radiola (care a antrenat campioni precum Braulio Estima, Otavio Sousa, etc) avea centură mov pe atunci. În prezent, este unul dintre cei mai respectaţi antrenori de BJJ din lume. Pentru gradul de centură mov, sunt necesari de obicei în jur de cinci ani şi este un grad respectabil în BJJ. O centură neagră în Judo necesită cam aceeaşi perioadă de timp.

Jocko Willink: “Centurile au încetat să mai conteze pentru mine la centura mov.”

Federaţia de Jiu Jitsu din Rio acordă o centură neagră după 6-15 ani de antrenament. Gradarea centurilor negre se face după cum urmează (de la cea mai înaltă la cea mai joasă):

 

Toate promovările care implică un rang de centură neagră necesită recomandarea a doi maeştrii şi aprobarea a cel puţin cinci oficiali ai federaţiei. Gradele de până la centură neagră sunt oferite de profesori, individual, după care sunt confirmate public prin competiţii cu alţi elevi de acelaşi grad.

Începătorii şi elevii noi poartă centura albă. Centurile la adulţi progresează de la alb la albastru, după care mov şi în final maro, după care practicantul devine eligibil pentru centura neagră. Pentru copii, sunt mai multe culori de centuri.

 

 

Categories: BJJ
admin:
X

Headline

Privacy Settings