X

Cum ne pregătim pentru primele competiţii de BJJ

 

Orice profesor de jiu-jitsu îţi va spune că participarea la competiţii este cea mai eficientă cale de a-ţi testa game plan-ul. Sparringul din sală nu se va compara cu un sparring în faţa a sute de oameni, unde vei trăi o experienţă cu totul nouă – vor exista emoţiile, care de cele mai multe ori lucrează împotriva ta şi tot ce ai învăţat urmează să fie supus testului. Atunci când concurezi, eşti expus multor stiluri şi jocuri, lucru care cu siguranţă  va deshide ochii oricărui practicant de BJJ.

 

Când incepi pregătirea pentru concurs, instructorul te ajută să îţi alcătuieşti un plan, având în vedere atât atuu-rile cât şi slăbiciunile. Fără o strategie, şansele de a reuşi nu sunt foarte ridicate. Pentru a-ţi formula un game plan, trebuie să ai în vedere câteva aspecte:

 

Orice practicant are punctele lui slabe. Dacă nu obişnuieşti să lucrezi de pe spate, punctele tale tari vor fi depăşirea gărzii şi ducerile la sol. Vei încerca mereu să rămâi sus pentru a-ţi menţine avantajele şi pentru a putea să îţi execuţi finalizările prefereate din această poziţie.

 

Deşi este ideal să fii un luptător de BJJ complet, la început este foarte puţin probabil ca asta să se întâmple. Dacă un lucrezi de pe spate, trebuie să eviţi orice situaţie care te-ar putea aduce în această poziţie. Spre deosebire de MMA, unde ai un singur adversar, în funcţie de câţi vor fi pe categoría ta, ai putea avea mai mulţi adversari, şi este imposibil să identifici punctele tari şi punctele slabe ale fiecărui adversar.

Este important să ai un plan de backup, în caz că vei ajunge într-o poziţie nefavorabilă.

 

Cu siguranţă că un turneu mai mare te va intimida mai mult decât un turneu mic, local, pentru că un turneu mare necesită mai multă pregătire. Dacă plănuieşti să participi la Mondiale sau la Abu Dhabi World Pro, probabilitatea de a întâlni mai mulţi adversar este mai mare, în timp ce la un turneu local, ai putea avea numai 2-3 lupte.

 

Un alt aspect de neglijat este cunoaşterea regulamentului. Atunci când îţi faci planul., trebuie să ţii cont de regulament şi de sistemul de punctaj. Vei putea identifica ce tehnici te vor ajuta să acumulezi cât mai multe puncte, mai ales dacă întâlneşti un adversar care un poate fi finalizat.

 

După ce îţi faci un game plan, trebuie să îţi dedici toate antrenamentele competiţiei. Mergi la antrenament cu un ţel în minte – fie să perfecţionezi tehnicile pe care le ştii deja sau să aduni cât mai multe puncte dintr-o anumită poziţie

 

După cum am mai spus, este important să ai un plan de backup, pentru situaţiile în care planul iniţial nu merge. Dacă nu ai lucrat la planul tău suficient de mult încât să ai încredere în el, poate că ar trebui să reconsideri strategia.

Trebuie avut în vedere că game plan-ul trebuie pregătit cel puţin două luni înainte de turneu.

Categories: BJJ
admin:
X

Headline

Privacy Settings