X

Condiționarea psihologică în Artele Marțiale Mixte – MMA

 

Sursa foto: grapplearts.com

Succesul luptătorilor nu depinde doar de numărul orelor petrecute în sala de antrenament sau de duritatea antrenamentelor.

Un factor la fel de important ca rezistența fizică la efort este rezistența psihică. Ne antrenăm mintea la fel de mult cum ne pregătim fizic?  Cum putem face din propriul psihic un aliat în momentul în care intrăm în cușcă sau pe tatami?

Orice luptă ne pune în situații incomode și ne supune la stres fizic și mental, de multe ori la teamă și neîncredere.

Întrebarea cheie când suntem față în față cu adversarul este cât de pregătit sunt? Am făcut tot ce mi-a stat în putință pentru a mă pregăti pentru luptă?

Bill Cole este un celebru consultant în psihologie, și printre cele peste 500 de studii, articole și cărți publicate, acesta a abordat și subiectul Antrenorului pentru Mental.

În studiul său Rolul Mentalului în Artele Marțiale Mixte, Bill Cole vorbește despre cât de important este ca luptătorii să se simtă pregătiți din toate punctele de vedere: mental, emoțional, psihic, fizic, tactic și spune că în sporturile de combat, încrederea în sine este cel mai important factor. Firește, această încredere poate fi reală doar prin întrunirea tuturor aspectelor enumerate.

Acesta identifică 7 metode de antrenament al mentalului.

  • Luptătorii trebuie să-și dea singuri permisiunea să câștige. Pentru victorie este necesară o gândire pozitivă, care va atrage energe pozitivă.
  • Să accepte că posibilitatea înfrângerii există. Asta nu înseamnă să cedeze sau să renunțe, ci din contră, să înlăture orice teamă de eșec și să nu perceapă înfrângerea ca pe ceva totalmente negativ. De multe ori o înfrângere atrage după sine mai multe beneficii decât am fi crezut vreodată, și ne face mai atenți și mai conștienți de punctele slabe.
  • O încredere în sine foarte puternică nu poate veni decât dintr-o pregătire foarte bună. Un antrenament (fizic și mental) bun este o investiție pe care o facem în noi. În momentul în care conștientizăm sacrificiul și investiția, vom depune tot efortul necesar să câștigăm în competiție. Undeva, în subconștientul nostru există o balanță,și c rezultatele noastre nu vor fi mai presus de investiția făcută niciodată.
  • Să trăim momentul 100%, și să nu lăsăm temerile și îndoielile să ne stea în cale. De foarte multe ori ezităm să acționăm de teama a ce se poate întâmpla, cum vom fi contracarați de adversar, și astfel lucrăm împotriva noastră mai mult decât o face oponentul.
  • Să ne creem o pâlnie de focalizare. Jocul mental al Artelor Marțiale Mixte spune că este necesar să ne transpunem într-o altă lume odată ce pășim în octogon, ring sau pe saltea, unde nu se mai aude nimic altceva decât indicațiile antrenorului.
  • Să rămânem calmi în mijlocul furtunii. Indiferent de câtă agitație este în public, dacă publicul este sau nu de partea noastră, trebuie să ne păstrăm calmul și echilibrul în lumea noastră interioară.
  • Luptătorii trebuie să își ia un angajament față de ei și față de sport. Acest lucru înseamnă să nu renunțe la primul impediment în antrenament sau la prima luptă pierdută. Perseverența și constanța duc la performanță, și este important să respectăm angajamentul față de noi înșine.

Cine este responsabil de a pune în practică aceste principii?

Cu siguranță principalul responsabil este sportivul însuși, iar modul în care reușește să o facă depinde de mult prea mulți factori pentru a-i putea enumera. Pe de o parte sunt trăsăturile comportamentale înnascute sau dobândite, pe de altă parte este educația, felul în care am fost învățați să ducem la bun sfârșit un lucru, indiferent care ar fi acela. La fel de mult influențează și satisfacția pe care luptătorii o resimt în timpul sau după luptă/ antrenament.

 

Cine poate juca rolul de antrenor al mentalului?

Mergând pe principiul nu poți predica ceea ce nu faci, acest rol este cel mai potrivit să fie jucat de antrenor.

Având experiența în sportul respectiv, cunoscând punctele slabe și atuurile fiecăruia, antrenorul este cel mai în masură să dea sfaturi și recomandări sportivului său.

Categories: MMA
admin:
X

Headline

Privacy Settings