X

De ce este bine să practicăm BJJ și să participăm la competiții

 

Jiu-jitsu Brazilian (BJJ) este un sport de luptă, și la fel ca în cazul tuturor sporturilor de combat, pregătirea vizează în egală măsură acțiunile noastre, cât și reacțiile noastre la acțiunea adversarului. Cu alte cuvinte, nu ne antrenăm doar pentru ce vom face pe saltea, ci și pentru a avea un răspuns la ce va face celălalt.

Deși  poartă diverse forme și denumiri, competiția este un aspect prezent în viețile noastre în mod constant. Fie că vorbim de un concurs pentru admitere la liceu sau facultate, fie că este vorba de un interviu pentru un job , etc, în esență tot despre competiție este vorba.

Unii dintre noi suntem mai emotivi, mai nesiguri sau chiar speriați când ne găsim în situația de a fi într-o competiție cu alții, în timp ce pentru alții este o sursă de adrenalină și de satisfacție.

În orice situație și aspect al vieții, ceea ce ne ajută să avem o prestație cât mai bună este nivelul de de cunoștințe, însă totodată este adevărat că reușita într-o situație competițională nu este un indicator exact a ceea ce știm sau a ceea ce putem face. Diferența în aceste cazuri este de regulă făcută de experiență.

Indiferent de natura sa, aspectul competițional este ceea ce definește sportul. Chiar dacă ne referim la recorduri personale, când ne întrecem cu noi înșine sau la sporturi de echipă sau individuale, tot despre competiție este vorba.

O competiție echivalează cu 3 luni de antrenament

Constanța în antrenament este foarte importantă, însă o situație competițională ne pune față în față cu aspecte cu care nu ne întâlnim în sală.

Deși foarte neplăcută, după o înfrângere mereu ne va atrage semnale de alarmă și ne va face să ne gândim la punctele vulnerabile.

În sporturile de contact, mai mult decât în alte sporturi, factorul psihologic este foarte important.

Probabil în multe situații am fost încurajați spunându-ne :’’hai că nu te bate nimeni’’, dar în cazul sporturilor de combat, lucrurile stau fix invers.

În plus, pe lângă emoțiile și stresul specific, luptătorii se mai lovesc și de stresul fizic, de cele mai multe ori cauzat de scăderea în greutate pentru categorie sau de dezhidratare.

Jiu-jitsu este din multe puncte de vedere  cel mai potrivit sport de contact pentru a începe participarea la competiții, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Principalul motiv este că Jiu-jitsu, spre deosebire de alte arte marțiale, nu include lovituri, și se pune accentul în principal pe tehnică.

De ce să participăm la competiții de Jiu-jitsu?

Cel mai important beneficiu este de a ne exersa abilitatea de a rămâne calmi în orice situație, și de a ne focusa pe soluție, nu pe problemă. Spre exemplu, odată prinși într-o ghilotină, ar fi total neindicat să ne pierdem calmul și să ne zbatem haotic, iar reușita depinde doar de felul în care ne putem controla emoțiile și a ne gândi la soluții.

În competiții ne întâlnim cu diverși adversari despre care este foarte probabil să nu știm nimic, și de asemenea să nu știe nimic despre noi situații în care suntem nevoiți să avem încredere în cunoștințele și atuu-rile noastre.

Situațiile competiționale ne învață să ne focusăm pe punctele noastre slabe, și să lucrăm să le îmbunătățim. Odată ce am pierdut printr-un anumit procedeu, cel mai probabil acela va fi primul pe care ne vom focusa când revenim în sala de antrenament.

Orice concus ne dă oportunitatea de a ne stabili obiective pe termen scurt și de a munci pentru a le atinge, ceea ce ne ajută să progresăm.

Un alt aspect foarte important pe care nu toți reușim să-l învățăm este cum să avem încredere în noi, și totodată să acceptăm și să depășim și o eventuală înfrângere. Din păcate sunt mulți sportivi buni care nu iar în calcul eșecul, iar când se întâmplă, renunță definitiv.

Orice competiție trebuie privită ca o investiție în noi, în abilitățile, capacitatea de a progresa și de a învăța din propriile greșeli, și este o ocazie bună să ne cunoaștem mai bine atât colegii, cât și pe noi înșine.

A.C.S. AGON, înființat în 2011, este unul dintre cluburile cele mai cunoscute unde se practică BJJ, atât ca sport de întreținere cât și pentru performanță. Pentru cei ce doresc să participe ne pot contacta la nr. 0724204245.

Programul de antrenamente îl puteți consulta accesând link-ul https://www.agonfighting.ro/program-antrenamente/.

Categories: Articole
admin:
X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings