X

Yoga pentru BJJ – o provocare personala

Cineva care cauta sa devina un atlet complet de arte martiale nu poate lasa deoparte din antrenamentul sau stravechea practica a yoga. Nici un alt ti de exercitii nu dezvolta atitea atribute fizice si mentale ca yoga. Daca crezi ca yoga este doar pentru hipioti sau adepti ai new-age, mai gindeste-te! Daca centuri negre in BJJ ca Rickson Gracie si Wallid Ismail se antreneaza in yoga, iti esti dator tie sa regindesti locul acestei practici.
Pentru practicantii BJJ, legatura care conteaza dintre yoga si BJJ este accentul pus pe lucrul la sol. TOATE pozitiile yoga subliniaza relatia corpului cu solul. Toate exercitiile din yoga legate de forta pun practicantul in situatia de a se opune gravitatiei. Pare usor? Bineinteles, daca pur si simplu stai in picioare, gravitatia este floare la ureche. Dar incearca sa stai pe varfuri, fa o genuflexiune si ramai in acea pozitie timp de 10 respiratii controlate. Asta e yoga! Si mai important, mecanica celor mai multe pozitii din yoga este asemanatoare cu miscarile fizice din BJJ. De exemplu, pozitia “crow” (palmele pe podea si genunchii sprijiniti pe triceps) iti va imbunatati considerabil tranzitia din side-mount la knee-on-belly. Data viitoare cind impingi la presa 100 de kg, intreaba-te cum te va ajuta asta la iesirea din mount. Daca nu esti sigur, gindeste-te ca in mod cert in yoga vei gasi o pozitie care te va ajuta.
In plus, yoga te va pregati mental pentru rigorile sparring-ului si a competitiilor din BJJ pentru ca te invata cum sa te relaxezi psihic in timp ce mentii o pozitie fizica dificila. Exista in yoga pozitii destinate sa accentueze anumite raspunsuri emotionale – furie, teama sau frustrare. In ciuda a ceea ce poti simti si a cit de intens poti simti, practicarea yoga te invata nu numai sa suporti aceste emotii, dare te si incurajeaza sa le experimentezi. Cind experimentezi limitele tale extreme, fizice si psihice, si poti raspunde cu o atitudine calma si linistita, nu va mai fi ceva de temut ca un adversar de competitie sau partener de sparring de 120 de kg sa te aiba in mount. Iata adevaratele beneficii ale yoga! Fiecare pozitie, fiecare sesiune de yoga este o oportunitate de a te confrunta cu rezistenta ta interioara. Fiecare respiratie si fiecare moment este o provocare personala pe care o experimentam si o depasim.
Este pacat, din aceasta perspectiva, ca atunci cind auzim “yoga”, deseori primul lucru care ne apare in minte este un indian pe jumatate dezbracat, cu picioarele deasupra capului si rinjind ca un masochist – sau, si mai rau, imaginea unui grup de oameni in lotus care vor sa intre in contact cu delfinul din interiorul lor… Dar este MULT mai mult in aceasta arta. Lasa ganterele, lasa ghetele de alergat, manusile si gi-ul acasa o data pe saptamina, in fiecare simbata, pentru o ora. Si deschide-te pentru a te primi pe tine. Goleste-ti cupa. Asta e prima provocare pe drumul catre yoga.
Dupa ce iti vei incepe clasele de yoga, vei constata imbunatatiri in BJJ-ul tau. Postura, stabilitatea vor creste considerabil. Respiratia rapida, gra din timpul sparring-ului va deveni mai controlata. Dupa doar citeva ore de yoga! Ginditi-va ce vor insemna 3 luni de yoga pentru BJJ-ul tau! Va fi fantastic! Vei vrea sa fi inceput mai demult yoga. Dar… mai bine mai tirziu decit niciodata, nu?! Si vei astepta cu nerabdare urmatoarea ora de yoga!
Namaste!

Categories: Articole
admin:
X

Headline

Privacy Settings