X

Planul de antrenament și dieta în MMA

Mixed Martial Arts sau MMA este o formă extremă de luptă competitivă ce necesită ca participanţii să fie în cea mai bună condiţie fizică. Antrenamentul pentru MMA reprezintă antrenamente fizice extenuante ce necesită o dietă strictă. Competiţia necesită o cantitate enormă de energie şi rezistenţă ce poate fi atinsă doar cu ajutorul celei mai disciplinate diete şi prin antrenament.

 

Carbohidraţi pentru energie

Antrenamentul pentru MMA necesită ca organismul să producă şi să emită cantităţi enorme de energie pentru perioade prelungite de timp. Conform Universităţii de Stat din Colorado, carbohidraţii furnizează 40 până la 50% din energia necesară în timpul antrenamentului. Pentru a atinge cantitatea necesară de glicogen din muşchi, consumaţi între 4 şi 4,5 g de carbohidraţi pe jumătate de kg din greutatea corporală. Orez brun, cereale integrale, cartofi dulci şi quinoa sunt surse excelente de carbohidraţi complecşi.

 

Grăsimi şi proteine

Grăsimile aduc organismului energie. Pe parcursul antrenamentelor şi competiţiilor de MMA se elimină carbohidraţii, organismul vostru va începe să utilizeze grăsimile pentru a produce energie. Grăsimea densă furnizează 9 calorii/g şi trebuie să reprezinte între 15 şi 25% din dieta voastră. Uleiul de măsline, avocado şi nucile reprezintă surse sănătoase de grăsimi. Proteinele construiesc şi repară celulele organismului. Mâncaţi surse uşoare de proteine, precum pui, peşte, ouă şi lactate fără grăsimi. Planificaţi 5-1.0 g de proteine per jumătate de kg din greutatea voastră, pe zi.

 

Antrenamentul pentru forţă

O mare parte din antrenamentul MMA este dedicată construirii masei musculare şi a forţei. O combinaţie de greutăţi, întinderi şi mişcări explozive poliometrice îmbunătăţesc forţa necesară pentru competiţie. Antrenamentul cu greutăţi implică în mod obişnuit seturi multiple de repetări, utilizând mişcări compuse, precum flotări, fandări şi presare la bancă. MMA necesită un corp flexibil; incorporând o rutină de întindere mai profundă sau yoga, se creează flexibilitatea necesară. Jonathan Chaimberg, antrenorul de forţă şi condiţionare al lui George St. Pierre, Campion Absolut de Lupte, recomandă sprinturile puternice, glisare şi sărituri pentru a construi forţă.

 

Antrenament cardiovascular

MMA-ul necesită să fiţi într-o condiţie fizică de elită, inclusiv să aveţi rezistenţă cardiovasculară. Matt Hughes, campion MMA, alternează alergări de 30 până la 45 de minute cu sparing prelungit şi sesiuni de grappling. Antrenamentul în circuit este o altă tehnică de antrenare ce vă permite să lucraţi atât cardio cât şi pentru forţă, la unison. Atunci când vă antrenaţi pentru MMA, utilizând un antrenament în circuit, aranjaţi-vă programul în aşa fel încât să copieze timpii din timpul competiţiei. De exemplu, majoritatea luptelor de MMA durează trei runde a câte 5 minute cu 1 minut de pauză între runde; faceţi acelaşi lucru şi cu programul vostru.

Categories: Articole
admin:
X

Headline

Privacy Settings