Sursa foto: kse-medved.ru

Sambo este un sport ale cărui baze s-au pus pe teritoriul fostului URSS. Sambo din limba rusa se traduce ,,Autoaparare fara arme” . La baza acestui sport se afla procedee si elemente tehnice care provin din diferitele stiluri de lupta ale popoarelor care erau înglobate în URSS (icidaoba gerogiană, trânta moldovenească sau românească, asa cum o cunoastem noi, koch- ul armenesc, kulachniy boy sau boxul rusesc, kuresh-ul tătarilor samd), precum si din stilurile japoneze ca judo sau ju jitsu. Primele lectii de Sambo s-au tinut la inceputul anului 1920 in clubul sportiv ,,Dinamo” – Moscova.

Scurt istoric

Vasilii Oscepcov, un judoka excelent, s-a transferat la Moscova dupa ce a studiat la institutul de judo ,,Kadokan”, primind centru neagra 2 Dan. Oscepcov  a obtinut postul de instructor de autoaparare a clubului Dinamo-Novosibirsk. Acesta a dorit sa introduca un nou sistem de procedee care sa fie accesibil tuturor. El a inceput sa imbunatateasca procedeele de judo cu unele elemente din luptele popoarelor ce se aflau atunci pe teritoriul URSS. In 1937 Oscepcov a fost arestat iar dupa acest incident nu a mai fost vazut de nimeni, dar sambo a fost dezvoltat mai departe de elevii  acestuia.

 

Primele competiti au avut loc in 1923, s-a dezvoltat 2 in directii: sportiva si aplicata. Prima competitie internationala are loc in 1957 intre sambisti sovetici si judoka din Ungaria.. In 1936 FILA ,,Federatia internationala de lupte amatori” recunoaste sambo fiind ca ramura de sport internationala. Primul Campionat European va avea loc in orasul Riga –Letonia in 1972, iar primul Campionat Mondial sa desfasurat in Teheran in 1973, din 1981 este introdus in Campionatul Mondial de la Madrid si desciplina de sambo femenin.

Sambo include 2 tipuri de lupta: sambo sportiv : feminin-masculin si sambo combat masculin:

Sambo sportiv implică proiectări ale adverarului pe saltea, luptă la sol, fixări și actiuni articulare atât asupra bratelor cât si asupra picioarelor. Se adresează tuturor categoriilor de varsta incepand de la copii pana la seniori.  Echipamentuleste format din ghete(bartovki), sort si veston (sambovki) acestea fiind de culoare rosu si albastru.

Sambo combat este un sistem de luptă asemănător cu mma-ul modern, unde se pot aplica lovituri de brate sau picioare, lovituri de cap, proiectări, lovituri la sol, fixări, strangulări, actiuni articulare etc. Echipamentul este format din acelesi elemente ca si la sambo sportiv, plus cască, proteză dentară, mănusi, cochilie, tibiere. La competitiile de combat nu pot participa decat barbatii adulti.

În Romania, Sambo apare in anul 2005. In 2008 Sambo este recunoscut prin ordinal presedintelui ANS de la acea vreme, Octavian Belu. De-a lungul timpului, sportivii români au obtinut numeroase medalii la competiile internationale, atat la sambo sportiv, masculin si feminin, cat si la sambo combat

Popularitatea acestui sport este intr-o continua dezvoltare, Sambo atrage zeci de mii de oameni datorita principiilor si idealurilor acestui stil de lupta universal iar in viitor suntem siguri ca ne asteapta multe lucruri interesante si noi, pentru că lupta fara arme nu cunoaste limite.

Sambo a fost inclus in anul 2012 in programul sportiv universitar,dela Universiada de vara Kazan-Rusia 2012, de aceea încurajam studentii să vina in număr cat mai mare.

Antrenor SAMBO AGON

MIHAI SIMION

Campion național (en titre)

Vicecampion balcanic

Loc V la Campionatele Europene

Absolvent al cursurilor Centrului National de Formare si Perfectionare a Antrenorilor, promotia 2018.