X

Grand Master Helio Gracie

 

Nascut in 1913, Helio Gracie este cel mai mic dintre cei 8 frati. Acesta a fost un copil cu un fizic fragil, era inalt si slab, total diferit de fratii sai care erau mai scunzi si indesati.

 

Copilaria lui Helio a fost una dificila, familia acestuia intrand in faliment, a trebuit sa se mute in marele oras Rio de Janeiro. La cativa ani dupa mutarea familiei Gracie in Rio, in 1925, Carlos a deschis prima academie de jiu-jitsu si a cerut ajutorul fratilor sai. Pe vremea aceea Helio avea 14 ani, si la recomandarea medicului, avand probleme medicale,  nu putea decat sa stea si sa priveasca antrenamentele fratilor sai.

 

La 16 ani a primit acceptul fratelui sau de a deveni instructor la academie. Insa o multime din tehnicile memorate visual in timpul antrenamentelor efectuate de Carlos, erau mult prea dificile pentru el, astfel acesta a inceput sa le modifice pentru a se potrivi cu fizicul sau slab.

 

George Gracie, desi era un excelent luptator, viata sa agitata l-a indepartat de academie, Helio devenind favoritul lui Carlos. In 1932, cand avea 18 ani,  Carlos ii aranjea

za prima lupta fara reguli, impotriva unui boxer pe nume Antonio Portugal, Helio a castigat in mai putin de 1 minut, sufocandu-si oponentul.

 

Timp de 6 ani a luptat de mai multe ori pentru a promova academia, impreuna cu fratii sai. In aceasta perioada, George rupsese orice legatura cu academia si chiar a dorit sa lupte impotriva fratelui sau Helio pentru a demonstra ca este mai bun decat acesta, insa Carlos s-a opus.

 

A facut o pauza de 12 ani revenind la varsta de 38 de ani pentru a lupta impotriva lui Landufo Carife, campion la Bahia Jiu Jitsu, o descendenta diferita fata de cea a familiei Gracie. Helio l-a invins pe Caribe rapid, dovedind eficienta tehnicii sale.

 

Urmatorul meci important a fost impotriva lui Kato (nr. 2 din Japonia) pe care l-a invins. Prin castigarea acestui meci, Helio dorea sa-l convinga pe maretul Masahiro Kimura, campionul Japoniei, sa lupte cu el, si a reusit. Kimura a acceptat provocare facuta de acesta declarand presei ca daca lupta tine mai mult de 3 minute, o va considera o infrangere.

 

Masahiro Kimura l-a invins pe Helio Gracie prin tehnica “Kimura Lock” (numita astfel de Masahiro, dupa acest meci) dupa 13 minute de lupta. La sfarsit Kimura l-a felicitat pe Helio, fiind impresionat de rezistenta acestuia. Totusi dupa aceasta infrangere, Helio si-a limitat luptele si s-a intors la predat jiu-jitsu.

Sevente din lupta lui Helio cu Kimura, comentata de Rorion Gracie.
S-a intors in ring, dupa 5 ani, cand a primit o provocare din partea unui fost student, Waldemar Santana, lupta acestora a intrat in cartea recordurilor drept cea mai lunga lupta no-holds-barred, tinand 3 ore si 42 minute, Helio a pierdut datorita unei lovituri la cap care l-a lasat inconstient

 

De-a lungul vietii, acesta a luptat de 18 ori,  impotriva lui Wladek Zbyszko campion mondial la categoria grea de wrestling,  Kato nr. 2 la Judoka in acel moment, Masahiko Kimura, care era cu aproximativ 35 kg mai greu decat Helio, si multi altii. Si nu a pierdut decat de 2 ori, de-a lungul carierei sale de luptator.

 

Helio a primit si medalia de onoare, dupa ce a sarit in apele pline de rechini din Atlantic pentru a salva un barbat de la inec.

 

Pe plan personal, Helio a fost casatorit timp de 50 de ani cu Margarida, avand impreuna 3 baieti (Rickson, Rorion si Relson), cu Isabel “ Belinda” Soare a avut 4 baieti (Royler, Rolker, Royce si Robin), cu Vera a avut doua fete (Rerika si Ricci). Dupa ce Margarida a murit, acesta s-a casatorit cu Vera, care era cu 32 de ani mai tanara decat el. Gracie a fost bunicul multor centuri negre de BJJ, inclusiv Ryron, Rener, Relek, Kron si centura maro Rhalan.

 

Helio Gracie a murit pe 29 ianuarie 2009, in somn, in Rio de Janeiro. Familia a declarat ca a murit din cause naturale. Desi avea 95 de ani, a continuat sa antreneze pana s-a imbolnavit, cu 10 zile inainte sa moara.

Categories: Gracie Jiu Jitsu
admin:
X

Headline

Privacy Settings