Istoric BJJ
Brazilian Jiu-Jitsu, folosit cu denumirea de BJJ. Sportul se bazează pe ducerea luptei la sol şi folosirea tehnicilor articulare şi/sau a strangulărilor pentru a finaliza lupta. Ideea de bază este aceea că atributele fizice precum greutatea, forţa explozivă, alonja etc. pot fi mult mai uşor negate în lupta la sol. Deşi Jiu Jitsu Brazilian se aseamănă cu Judo, date fiind originile acestor sporturi. În Judo antrenamentul îl forţează pe practicant să se axeze pe proiectări. Regulamentul din BJJ îl îndreaptă pe practicant spre lupta la sol.

Jiu-Jitsu Brazilian sau BJJ a apărut la începutul secolului XX, când Mitsuyo Maeda, un luptător japonez de Kano Jiu Jitsu (Judo-ul timpuriu), a părăsit Japonia pentru a populariza această artă marţială. El a imigrat în Brazilia în anul 1914, unde a fost ajutat să se stabilească de influentul om de afaceri brazilian Gastão Gracie. în schimbul ajutorului primit, japonezul a început să predea Jiu Jitsu lui Carlos, fiul lui Gastão. Acesta, la rândul său i-a învăţat şi pe fraţii săi arta japoneză de jiu jitsu. Printre aceştia, Hélio, care era cel mai puţin înzestrat din punct de vedere fizic. Hélio a început să adapteze constituţiei sale tehnicile învăţate, folosind mai mult conceptul pârghiilor decât forţa propriu-zisă, iar controlul în locul vitezei de execuţie.
Hélio și Jiu Jitsu
Împreună cu fraţii săi, Hélio a continuat să modifice tehnicile. Pentru a dovedi eficienţa acestora, a disputat lupte fără reguli împotriva practicanţilor de alte stiluri. Acesta a participat în 1993 la prima competiţie cu reguli reduse din SUA: Ultimate Fighting Championship (UFC). La doar 80kg şi 1,82m, Royce Gracie, fiul lui Hélio, a reuşit să devină campion UFC de 3 ori! Datorită tehnicilor de BJJ, Royce a schimbat radical percepţia publicului despre artele marţiale. Învingând adversari mai puternici ca el, luptători de kickbox, karate, lupte libere, kung fu etc acesta a creat un nou standard.
Astăzi, majoritatea luptătorilor de MMA încorporează în antrenament BJJ-ul.
BJJ în România
Jiu Jitsu Brazilian a început să fie practicat în mod organizat în România începând cu luna decembrie a anului 2004, atunci când Tudor Mihăiţă a pus bazele clubului Absoluto, în Bucureşti. La scurt timp au fost organizate primele seminarii cu practicanţi români de BJJ, din afara ţării, precum John Pop şi fraţii Vali şi Marius Doczi.
Începând cu anul 2006, în România a luat fiinţă Organizaţia Română de Jiu Jitsu Brazilian (ORBJJ), condusă de Robert Mund şi afiliată la organizaţia Behring Jiu Jitsu. În România au fost organizate mai multe competiţii de Jiu Jitsu Brazilian. La Cupa României la BJJ, ediţia 2007, au participat peste 50 de practicanţi din diferite stiluri de arte marţiale.
Agon BJJ
AGON (Bucureşti) este fondat în 2011 din dorința de a extinde pasiunea unor practicanți de BJJ remarcabili. Astfel, George Stanciu, Octav Anechitei și Marius Măzăreanu pun bazele unui club de arte marțiale care cuprinde elemente din toate stilurile de luptă.
Sub supravegherea lui Xande Ribeiro, clubul a devenit unul dintre cele mai importante pentru dezvoltarea MMA-ului românesc, dar și BJJ-ului.
În 2014 ia naștere Asociatia PRO BJJ, o entitate non-profit constituită în scopul dezvoltării acestui sport în România.
În momentul de față ne mândrim cu numeroase victorii în competițiile locale și internaționale și ne dorim să oferim întodeauna cele mai bune învățături tuturor sportivilor care ne trec pragrul.